Met mrs. Ideh naar de kerk en markt.

zondag 9 oktober 

Vandaag zondag dus naar de kerk. Dit keer met mevr. Ideh en Rebecca. Dhr. was ziek en ging niet mee. In een luxe auto reden we drie straten verder. De kerk was kleiner maar net zo mooi als St. Joseph’s. Hier natuurlijk ook prachtig geklede dames en kinderen.

Ja…. ook de mannen zien er fantastisch uit!

Je ziet duidelijk dat dit de upperclass is zowel aan het uiterlijk als aan het gedrag van de mensen.

 

De kleding is qua model vergelijkbaar met die van de mensen in het centrum maar de stoffen zijn van andere kwaliteit Een eenvoudige bedrukte lap stof kost ongeveer 2000 naira

(= € 10,--), een machinaal geborduurde lap rond de 15.000 naira en een met de hand geborduurde lap met pailletjes, kraaltjes etc kan oplopen tot 30.000 naira (reken zelf maar uit). Hier dragen de mensen meer de duurdere soorten.

Van de lappen worden jurken, rokken en blouses gemaakt. De rokken en blouses zijn niet altijd van hetzelfde materiaal of kleur. Vaak hebben ze een lap van dezelfde stof als hoofdversiering. Dit kan ook van een bijpassende kleur zijn.

De lappen worden ook als wikkelrok gebruikt. Op de een of andere manier knopen ze het goed vast. ’t Zou toch slordig staan als iemand te communie gaat en de lap zakt ineens tot op haar schoenen…

 

De mensen in het centrum zijn open, lachen vrijwel altijd en spreken je snel aan. Hier zijn ze gereserveerder, wel vriendelijk maar meer op afstand.

Chris vindt hen: like Europeans or Americans.

 

Na de kerkdienst werd mevr. aangesproken door meerdere vriendinnen. Rebecca en ik liepen een rondje om de kerk (letterlijk!) en ze liet me de Mariakapel en de sacristie zien. Hele belangrijke plaatsen voor de Nigerianen. Er zitten dan ook altijd mensen te bidden.

Een jongen met een bakfiets stond bij de uitgang ijs te verkopen. Een goed idee en erg lekker.

 

Mevr. is een alom bekende vrouw in haar buurt en het duurde wel even voordat ze iedereen gesproken had. Daarna reden we naar de markt voor groente en fruit. Een fraai gezicht: zo’n charmante dame op hakjes in vol ornaat scharrelend tussen winterpeen, uien, kool etc. Voor haar heel normaal: na de kerk naar de markt en boodschappen inslaan voor de hele week.

Thuis een lekkere kop koffie en Rebecca geholpen met de was en in de keuken.

 

Mevr. kreeg ’s middags 17 vriendinnen op bezoek, een maandelijks ritueel. Ze noemt het een vergadering, er wordt serieus gesproken over een bepaald onderwerp, gelachen, gegeten en gezongen. Voordat het zover was moest mevr. nog wat werken en kwam ze in een verschoten spijkerbroek met t-shirt tevoorschijn. Voor de vergadering had ze zich weer in een prachtig gewaad gehuld zoals alle dames die middag. Er kwamen echte big mamma’s die volgens mij wel twee lappen stof nodig hadden voor één wikkelrok.

 

Na de lunch lekker gezwommen en voordat de vergadering begon zat ik met m’n e-reader op het balkon op (‘t was na ruim een week eindelijk gelukt om dat ding op te laden). Het regende pijpenstelen waardoor het lekker koel was en prima uit te houden

 

Al met al een heerlijk rustig weekend en ik kijk weer uit naar de hectiek van morgen