Huishouden bij de familie Ideh.

 

zondag 16 okt.

Zondag, dus 9.00 uur naar de kerk Het was een lang zit vandaag, drie priesters en veel heen en weer geloop voor extra collectes, zegeningen etc..

Tijdens al dat preken en praten dwaalt mijn aandacht nogal eens af en dan zit ik lekker aan Annemieke te denken.

En aan vele andere mensen. Zo kan een preek mij niet lang genoeg duren…..

 

Geen rondje naar de markt vandaag, 12.00 uur thuis.

O ja, helemaal vergeten: gisteren heeft Rebecca mijn haar gevlochten. Wel grappig, maar ik ben nou eenmaal geen Afrikaanse.

Ik zit nu te zweten op het balkon. Het is niet eens zo warm maar toch. Ik denk dat ik zo maar weer een duik neem.

Eerst even bij grandma langs. Ik hoor iedere dag dat ze me heeft lopen zoeken en niet gevonden. We lopen elkaar echt achterna.

Ik vertelde dat ik bij de traditionele bruiloft was geweest en zij vertelde over de verschillen tussen haar tribe (stam) en die van de tribe van Benin-City.

Zij komt uit Coco, een plaats aan de kust, zo’n drie kwartier rijden van hier waar de familie een landhuis heeft. De traditionele begrafenis a.s. zaterdag is in Coco en mevr. had me al gezegd dat we dan ook een bezoek aan het landhuis brengen. Het huis staat vrijwel het hele jaar leeg, alleen met Kerst gaat de hele familie daar voor een dag of drie naar toe.

Net terug van de lunch: kluifkip en gratenvis. Hartstikke lekker en ik begin het al aardig te leren!

Cathy (meisje voor de huishouding) heeft op zondag haar vrije dag. Op die dag kookt Rebecca meestal en zij doet dan de rest van het huishouden erbij. Doordeweeks doet Rebecca ook veel, wassen, dweilen, in de keuken helpen etc.

Ik was verbaasd toen ik zag dat mevr. vandaag zelf een wasje op hing.

Gisteren was ik nog verbaasder: dhr. stond zijn eigen broeken te strijken! Ik begon er over tegen mevr. en zei vertelde dat ze aan het begin van haar huwelijk had gezegd:”Wat je zelf kan, moet je zelf doen!”. En omdat hij vindt dat de meisjes niet netjes genoeg strijken, doet hij het zelf!!

Grappig: aan de ene kant zijn ze strenge werkgevers t.o.v. hun personeel, aan de andere kant nemen ze net zo makkelijk hun taken over. Het is maar net hoe het uitkomt.

Van grandma mag ik absoluut niet haar etensblad meenemen. Daar is Rebecca voor.

Vanmiddag geen internetverbinding.

Heb lekker gelezen, wasje gedaan en een beetje opgeruimd.

Die wasmachine is geen succes: aan alle kanten doorgeroest, knop eraf, lichtje kapot maar stand 5 moest goed zijn. Ik had hem aangezet en na spoelen hield hij ermee op. Alles lag lekker in het water……… Dan maar meteen op de hand.