Gedrag kinderen onderling.

 

dinsdag 18 okt.

Er werd al druk aan de testen gewerkt toen ik kwam. De kinderen met laag niveau waren al klaar en zaten te zitten. Twee waren elkaar aan het overhoren uit een taalboek met plaatjes. Dat zag er heel mooi uit. Ik heb met Smart zo’n boek bekeken en plaatjes benoemd. Hij vond het leuk en had sterke voorkeur voor het plaatje van een jongen en een meisje, zocht deze steeds weer op en noemde ze “baby”. Ik wist niet eens dat hij kon praten maar af en toe schijnt hij ook te zingen.

Het verbaast me telkens weer dat de kinderen elkaar zoveel slaan. Ze krijgen het ook met de paplepel ingegoten: de leraren doen het ook Ik vraag me af hoe het thuis gaat. Janet, een stevig Mongooltje kan een flinke rechtse uitdelen. Het lijkt echt of ze op boksen zit. Ook sloeg ze een meisje met haar hoofd tegen de muur. Huilen natuurlijk maar niemand die er van op keek.

 

Rond 11.30 uur begon het keihard te regenen en moesten alle kinderen naar de hal waar om 13.00 uur gegeten zou worden. Dat duurde nog lang en ik ben maar een beetje gaan dansen. Dit werd snel opgepakt en van een Afrikaanse schudden-met-je-gat-dans en een klompendans gingen we naadloos over in een eindeloos lange polonaise (zowel qua lengte als qua tijd). Dat paard in de gang en het bloemetjesgordijn doen het ook in Nigeria goed.

’s Middags tijdens de lunch had Chris eindelijk tijd voor mijn vragen.

Na de lunch kwam boardmember Peter met zijn vrouw en hebben we de plannen doorgenomen voor de bouw van een 2e etage op een bestaand gebouw. Hier komen kantoorruimtes, toiletten, een pantry en een gymnastiekzaal. De armoedige onderkomens waar de staf nu zit worden dan omgetoverd tot klasruimtes en workshopruimtes. In de workshopruimtes die eerder beschikbaar waren werden schoenen / slippers /sandalen gemaakt en was een kapsalon om de meisjes het kappersvak te leren. I.v.m. de renovatie van de buitenklassen zijn deze ruimtes tijdelijk buiten gebruik en als opslagruimte gebruikt. Wel jammer want Festos, de man op de 3-wieler, is schoenmaker en komt braaf iedere dag naar Charilove maar heeft dus helemaal niets te doen. Hier baalt hij stevig van.

 

Van de regering krijgt Charilove al enige tijd maandelijks een vast bedrag. Dit was de laatste 6 maanden niet uitgekeerd. Na herhaaldelijk vragen kreeg Chris vandaag een nieuwe medewerker aan de lijn die toezegde deze week nog een cheque te sturen. Als dat binnen is, kan de verbouwing beginnen.

Toen Chris destijds begon met het bouwrijp maken van het huidige Charilove-terrein, een jungle, werd al het puin, planten, struiken en overige troep op één hoop gegooid: een puinduin. Hierop groeien nu prachtige bloemen en planten. Het organisch afval (fruitschillen etc) wordt hierop gegooid wat niet alleen de flora welig laat tieren maar ook ongedierte. Zo lopen hier regelmatig ratten en muizen rond. Gisteren stonk het enorm in mijn kantoor en ja hoor, een vette rat lag daar samen met een muis dood te wezen. ’s Avonds nog een lekkere kakkerlak in mijn badkamer en zo raak je er wel aan gewend. Zo’n kakkerlak heeft een lijf van ong. 4 cm. Met de sprieten en poten erbij haalt hij (of zij?)wel een lengte van 10 cm.

Ook lopen hier veel lizards, soort hagedis/salamander. Deze zijn zo’n 10 tot 45 cm. lang en ik heb ze t.n.t. alleen buiten gezien. Ze zijn supersnel, heel schichtig en mooi om te zien.

Morgen met de PA van mevr. op muziekinstrumentenjacht.

Vrijdag a.s met de grafisch kunstenaar materiaal kopen voor de teken-/schilderlessen.