Gesprek met leraren: Nigeria<->Holland

 

28 vrijdag 21 okt.

Kale boel bij Charilove: de kinderen waren vrij. Er waren er toch twee gebracht en één van hen zat ergens in zijn eentje te huilen omdat zijn moeder hem gedropt had en weg was gegaan. Faith en Marvellous, de twee kinderen van die gewelddadige moeder die hier wonen, en Miracle waren er natuurlijk wel.

Ik vroeg aan Faith waar Smart was en ze zei dat hij weggelopen was. Ik wilde al een zoektocht opstarten maar het bleek dat hij gisteren al was verdwenen. Jammer dan…… Vol ongeloof staarde ik Chris aan. Hij zei dat dit al eerder was gebeurd. Ze hadden toen foto’s van hem verspreid en op t.v. laten zien zonder succes. Uiteindelijk kwam hij weer terug. Ze kunnen niet achter hem aan blijven zoeken………. Hij is tenslotte ouder dan Faith, ong. 10 jaar, Nou en?????? Ik dacht dat hij veel jonger was maar “hij wil niet groeien”.

Er was wel een aantal leraren en die zaten gezellig met elkaar te kletsen. Om de verveling van de kinderen wat te verbreken haalde ik mijn muziektas erbij en twee leraressen wilden wel meedoen. Erg leuk: klein clubje, iedereen kon kiezen wat hij/zij wilde en daardoor rust (nou ja, rust….) in de tent.

Debra (lerares) had beloofd mijn haar opnieuw te vlechten maar dat lukte haar niet: veel te glad.

Na al dat zweten maar eerst een kop thee.

Chris had bezoek maar ik had geen zin om daar bij te blijven zitten.

Ik raakte aan de praat met de leraren, weer over “het leven”. Ze konden zich niet voorstellen dat je in Holland mag samenwonen zonder te trouwen (“weten de ouders daar dan van?”) Dit mag bij hen niet van de wet. Ook homohuwelijk en homostellen met kinderen wekte de nodige verbazing. Toen ik de foto liet zien van onze Nordic Walk sponsorloop en vertelde dat ik iedere zondagochtend twee uur over het strand en door de duinen liep, was de eerste vraag: “wanneer ga je dan naar de kerk?” Ook de rest van mijn fotomapje laten zien wat de nodige vragen opriep.

Tijdens de lunch zaten drie kinderen verspreid in die grote hal. Die heb ik maar bij elkaar gezet en heb lekker met hen zitten eten.

Nog steeds geen Smart. Ik vroeg of hij eerder langer dan een nacht was weggebleven en dat was inderdaad zo: één keer zes maanden (!) en een keer ongeveer een week. Waar hij toen gezeten heeft is niet na te gaan. Wie weet waar hij nu is….

Vanavond maar “gewoon”onder de douche. Het regent pijpenstelen met flink onweer dus maar niet zwemmen.

Mevrouw was doodmoe, ging om 19.00 uur naar bed en we zien wel of we morgen al dan niet traditioneel gaan begraven.